12 Sep

Emotienetwerken: plek aan de onderhandelingstafel - Deel 1 De Erfgoedprofessional

In SPUI25 met IDFA Creatief Directeur Orwa Nyrabia, Marlous Willemsen en Wim Manuhutu.  

13 Sep

Save The Date: Opening tentoonstelling Kempering

Imagine IC sluit het jubileumjaar af met een tentoonstelling rond parkeer-kerk-garage Kempering. Parkeergarage Kempering is een icoon van de modernistisch-utopische Bijlmer. Vanaf de destijds verhoogde Karspeldreef reed je er met je auto zo in, om na parkeren via een loopbrug overdekt naar je flat te lopen, uitkijkend over de voetgangersoase van gazons, waar de flats op waren geplant. Maar de Bijlmer pakte anders uit en in de stedelijke vernieuwing van de jaren ’90 werden de flats gesloopt en de dreven verlaagd. In de garage wordt ook gekerkt. En nu de gemeente tot sloop van Kempering wil overgaan, wil de Pinksterkerk niet zomaar weg.  ‘Kempering: parkeer-garage-kerk’ presenteert de sociale archeologie van Kempering. Is Kempering wellicht eerder een religieus dan een modernistisch monument? En de ultieme vraag: moet een monument fysiek blijven voortbestaan om er een te zijn? Meer info volgt.

30 Sep

Verzet in de 50-jarige Bijlmer

Verzet is in de Bijlmer deel van het dagelijks leven. Van de barricades van de Bijlmerkrakers en het Zwart Beraad tot het onuitgesproken activisme van Kwaku of de inrichting van een kerk in een parkeergarage. De Bijlmer werd 50 jaar geleden ontworpen in de studio, maar veel mensen maken de buurt liever zélf. Hoe hebben we in de loop der tijd de tekentafelstad gecustomized? In het kader van '50 jaar Bijlmer' gingen Imagine IC en het Research Center for Material Culture (Tropenmuseum) in gesprek met activisten van toen en van nu. In videoportretten delen ze met elkaar en met ons hun emoties en engagement voor de buurt. Welke betekenis hechten we vandaag de dag aan de verschillende tegenbewegingen? Zitten die ook in jouw geheugen? En is verzet een gedeelde Bijlmerse gewoonte? Zit verzet in jou?

08 Oct

Seminar Archief in Actie i.s.m. Stadsarchief Amsterdam

Imagine IC en het Stadsarchief Amsterdam organiseren het seminar Archief in Actie! Archief in Actie verkent de verwachtingen die activisten hebben van het archief en vice versa. Stefan Dickers, archivaris van het Bishopsgate Institute, heeft toegezegd als sleutelspreker.

31 Dec

Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost

De vaste opstelling Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost is dagelijks te bezoeken gedurende openingstijden op het Bijlmerplein 393.

Blijf op de hoogte