Enkeltje Schiphol

Over de ambities van jonge Antillianen programmeerde Imagine IC van 3 maart 2011 tot en met 16 juni 2011 ‘Enkeltje Schiphol’. In een fototentoonstelling portretteerde Karine Versluis jongeren uit Curaçao die voor hun vervolgopleiding, van MBO tot universitair, naar Nederland verhuisden. Imagine IC koppelde hieraan een reeks (radio-)debatten waarin Antilliaanse en andere jongeren zelf de werkelijkheid van jonge Antillianen in Nederland bespraken. ‘Enkeltje Schiphol’ liep tot half juni bij Imagine IC.

Waarom geen heavy metal?
In een tijd waarin media, politiek en deskundigen voortdurend praten over de problemen die voor hun onlosmakelijk verbonden zijn met Antilliaanse jongeren, verbeeldde fotografe Karine Versluis in ‘Enkeltje Schiphol’ hoe jongeren die overzees opgroeien, in Nederland een nieuw leven beginnen en hun plek zoeken. Zo vertelt de expo de verhalen van Aldino, Ralf en Fayemy.
Aldino’s ‘klasgenoten vonden het vreemd dat hij van heavy metal hield, want een Antilliaan houdt toch van hip hop?’ Aldino groeide op in de wijk Mon Repos in Curaçao. Hij rondde aldaar de MAVO af, ging in Rotterdam naar het Grafisch Lyceum en volgt nu, na enige ups en downs, op het ROC een ICT opleiding.
Ralf wilde ‘naar Nederland om zijn studie voort te zetten. Ik weet eigenlijk niet veel over Nederland, alleen dat het er sneeuwt.’ Hij is in Rotterdam-Zuid bij zijn Dominicaanse oma gaan wonen. Na een schakelklas te hebben gedaan voor jongeren die geen Nederlands spreken studeert hij nu elektrotechniek aan het Albeda College.
Fayemy komt uit Girouette en behaalde in Curaçao haar VWO diploma aan het Radulphus College. Ze is in Leiden begonnen aan een studie geneeskunde. Zij vindt de mensen hier te koel. ‘Andere vrienden hebben ook moeite met integreren. Ik had van tevoren niet gedacht dat het zo moeilijk zou zijn.’

Gemene deler?
Een speciaal opgezette jongerenredactie bereidde in het kader van ‘Enkeltje Schiphol’ een korte reeks (radio-)debatten voor. ‘Gemene Deler!’ (7 april) ging in op de onderlinge tegenstellingen tussen Antillianen: Antillianen ‘van daar’, ‘daar’ ook al niet allemaal gelijk, komen er ‘hier’ niet zomaar tussen. Hoe kijken de verschillende Antillianen tegen elkaar aan? Wat moet er worden ondernomen om verschillende groepen Antilliaanse jongeren nader tot elkaar te brengen? En moet dat?

Enkeltje Schiphol | Debat Gemene Deler 2012

Het debat ‘Brain Drain Circulation!’ (16 mei) agendeerde een ander thema: de enkele honderden jonge Antillianen die voor hun opleiding jaarlijks de logische keuze voor Nederland maken, geloven bijna allemaal in een toekomst waarin ze op een dag zullen terugkeren naar vliegveld Hato om te gaan bijdragen aan het welzijn van hun eiland. Maar de jonge professionals keren zelden terug. Welke scenario’s kunnen zij ontwikkelen om het kapitaal van hun studie toch ten goede te laten komen van de Antillen?

Ontvangst Antilliaanse studenten
Wethouder Andre van Es (Gemeente Amsterdam) beloofde tijdens het eindfeest van Enkeltje Schiphol dat zij jaarlijks Antilliaanse bursalen welkom zou heten in Amsterdam. Op donderdag 16 augustus ontving zij tientallen Antilliaanse bursalen in de Raadszaal van Gemeente Amsterdam.

Wethouder van Es ontvangt Antiliaanse bursalen 2012

In de media:

Delen

Alles over dit project

Zodra er projectactiviteiten zijn vind je ze hier.