Kempering: modern monument presenteert de uiteenlopende herinneringen die buurtbewoners aan deze garage bewaren. Zij vertellen hoe er in de loop van de tijd niet alleen is geparkeerd, maar ook gesport, gewerkt, gekraakt en gekerkt. Samen onderzoeken we de waarde van de parkeergarage. Wie wil haar meenemen de toekomst in? Waarom? Hoe? Zo niet als tastbaar monument van de Bijlmer, van de hele stad of het land – dan toch als monumentale herinnering?


De parkeergarage Kempering is een cruciaal onderdeel van het oorspronkelijke en supermoderne stedenbouwkundige plan van de Bijlmermeer. Vanaf de verhoogde rijweg van de Karspeldreef reed je er met je auto zo in. Nadat je had geparkeerd, liep je via een overdekte verbindingsstraat naar je flat. Onderweg had je uitzicht op de groene voetgangersoase van bosschages en gazons, waaruit alle Bijlmerflats oprezen.

50 jaar later is de Karspeldreef verlaagd en de flat Kempering gesloopt. De parkeergarage van deze flat draagt dezelfde naam en staat op de nominatie om eveneens te worden afgebroken. Er liggen plannen voor woningbouw. In de buurt en de stad is daarvoor belangstelling. Maar er is ook nostalgie, verontwaardiging en verzet. Want in de garage wordt op dit moment nog gekerkt en gewoond. En er wordt gedroomd over een herontwikkeld gebouw met een verbindende rol in de K-buurt.
Alle uiteenlopende gevoelens en ambities rond Kempering zijn aanwijzingen voor de plek die deze garage inneemt in het leven van velen. Wij gingen actief op zoek naar de grote en kleinere betekenissen die mensen aan deze parkeergarage hechten. Door de jaren heen hebben zij haar verschillende, soms zelfs verrassende functies gegeven. In deze tentoonstelling leggen we samen een sociale en emotionele archeologie van parkeergarage Kempering bloot.


Wat is voor ons allemaal de actuele waarde van parkeergarage Kempering? Wie wil deze kolos uit de jaren ’70 meenemen de toekomst in? Waarom? Hoe?

Opening

Kempering: modern monument presenteert de uiteenlopende herinneringen die buurtbewoners aan deze garage bewaren. Zij vertellen hoe er in de loop van de tijd niet alleen is geparkeerd, maar ook gesport, gewerkt, gekraakt en gekerkt. Samen onderzoeken we de waarde van de parkeergarage. Wie wil haar meenemen de toekomst in? Waarom? Hoe? Zo niet als tastbaar monument van de Bijlmer, van de hele stad of het land – dan toch als monumentale herinnering?

Op donderdag 13 september as. openen wij Kempering: modern monument. Wij nodigen je graag uit uit om te komen kijken en meepraten over wat deze parkeergarage betekent voor de buurt en de stad. Maatschappelijk en politiek is Kempering op dit moment een hot item: zal de betonnen kolos uit de beginjaren van de Bijlmermeer echt worden gesloopt? Met de expositie Kempering: modern monument sluit Imagine IC het 50e verjaardagsjaar van de Bijlmer af.

We zien je graag voor een bara aan de bar! Een Pentecostal koor zal de parkeergarage muzikaal illustreren.


donderdag 13 september
16.30 uur - 19.30 uur
OBA Imagine IC
Bijlmerplein 393
Amsterdam Zuidoost


Update: De opening is inmiddels geweest, bekijk hier de foto's.

Politiek

Onze directeur, Marlous Willemsen, heeft namens Imagine IC op 6 september de lokale politiek een brief gestuurd over Kempering. Imagine IC pleit niet voor óf tegen de sloop van Kempering. Maar als erfgoedinstelling willen we graag met een aantal overwegingen bijdragen aan deze en toekomstige discussies over de sloop van gebouwen in de stad. Amsterdam is namelijk een geweldig lab om uit te vinden hoe we om moeten gaan met eigentijdse monumenten. En monumenten van na 1965 staan hoog op de nationale erfgoedagenda. Lees hier ook de brief die Imagine IC naar de Amsterdamse politieke partijen heeft gestuurd.

Emotienetwerken

De garage roept veel emoties op. In Spui25 gingen we in debat in Plek aan de onderhandelingstafel. Lees hier het verslag en bekijk hier de foto's.

Wandeling Garagetour tijdens 24h Zuidoost

Tijdens 24h Zuidoost organiseerden we de garagetour 'van Kempering tot Kempering: van parkeergarage die in de K-buurt wacht op sloop of een nieuw leven, naar de exposite Kempering: modern monument bij Imagine IC'. Bekijk hier 

Negotiating Heritage in Emotion Networks: the Kempering case

19 november jongstleden sloten we met een internationaal seminar onze serie over Stadsgevoel af. Het Engelstalige event was getiteld ‘Negotiating Heritage in Emotion Networks: the Kempering case’. Bekijk hier het programma en hier de flyer van de dag, lees hier het verslag, bekijk de integrale video hier en bekijk hier de foto's.

Monument of the Mind: Garage Kempering

Het doek valt voor Garage Kempering.

Media

Rondom de kempering expositie en het emotienetwerken zijn wat mooie artikelen verschenen in de pers. Lees Het Parool van 14 september 2018, Toch nog een kansje voor parkeergarage de Kempering

Bekijk de korte film Beladen Erfgoed - Garage de Kempering hier:

 

Beladen Erfgoed - Garage de Kempering from Europees Jaar Cultureel Erfgoed on Vimeo.