Op donderdag 23 juni startte bij Imagine IC het dagprogramma Urban Rainbow. In Queering Zuidoost, een expositie én een literair programma met soep (Read and Eat), stond de geschiedenis van het dagelijks leven van LHBT's in Zuidoost centraal. Imagine IC organiseerde Queering Zuidoost in samenwerking met Soep! Gewoon Soep! van Liesbeth Accord. Het programma werd gepresenteerd door de bekende toneel- & filmacteur, regisseur en LHBT-activist Raymi Sambo.

Queering Zuidoost

In het literaire programma werd voorgelezen door Andre Reeder, Marjolein Houweling en Collin Edson. Andre Reeder droeg stukken voor uit een lezing van James Baldwin voor leerlingen van een middelbare school in Oakland in 1963. Baldwin kaartte aan de hand van vragen van de leerlingen sociale onderwerpen aan die ook nu direct herkenbaar zijn. Kunstenares Marjolein Houweling las voor uit haar spannende roman 'Andermans Ogen' die is gesitueerd in de Bijlmermeer. Theatermaker Collin Edson presenteerde eerst een poëziefragment in het Papiaments, opgedragen aan een vriend die uit het leven stapte omdat zijn omgeving zijn geaardheid niet accepteerde. Daarna las hij twee columns voor van auteur Edgar Cairo uit de bloemlezing 'Ik ga dood om jullie hoofd'.

Bijlmerbewoonster Jenny Wesly en lector Riemer Knoop van de Reinwardt Academie droegen daarna spontaan teksten voor. Ook deze Read and Eat was zeer succesvol, zo blijkt uit de reacties van bezoekers en deelnemers: 'Urban Rainbow was een mooie samenkomst van diverse individuen met verschillen, maar ook zeer veel overeenkomsten. Hetero's, lesbo's en gays samen op dezelfde locatie', aldus Collin Edson.