Van bovenaf wordt alles bepaald. Maar wat als je dat niet pikt? Trek je dan de stekker eruit? Kom je in opstand? En hoe doe je dat dan? Urban Rebels van Cultuurlijn 1102 laat vele vormen van verzet zien. Op donderdag 18 juni bezoek je Imagine IC, CBK Zuidoost en het Bijlmer Parktheater voor een rebels evenement. Wat staat jou te wachten op de diverse locaties? Je leest het hier!


Zwart Beraad
Onder de naam Zwart Beraad kwamen twintig jaar geleden ‘zwarte’ ambtenaren en politici in Zuidoost in verzet tegen de gevestigde bestuurders. Aanleiding waren de miljoenen uit Europa voor stedelijke vernieuwing. Zwart Beraad wilde dat besluiten over de besteding van dit geld voortaan werden genomen door en voor de mensen in het stadsdeel. De revolte van Zwart Beraad ging in Zuidoost, de stad én het land niet onopgemerkt voorbij. Bij Imagine IC delen betrokkenen van het eerste uur herinneringen en verkennen met de generaties na hen de betekenis van Zwart Beraad tot op de dag van vandaag.

Het programma begint om 12.00 uur. Met een broodje in de hand bekijk je de expositie over Zwart Beraad, van persoonlijke documenten tot artikelen uit de nationale pers. Maar het verhaal van Zwart Beraad is hierin nog niet compleet. Vanaf 13.00 uur breiden we het uit in een debat. Swan Tjoa en Gin Sanchez (destijds leden van Zwart Beraad) bespreken met onder andere Thea Dukes (UvA), Jessica Dikmoet (voorheen MTNL), Gloria Wekker (Universiteit Utrecht) en Quinsy Gario (kunstenaar en activist) de erfenis en actualiteit van Zwart Beraad als politieke beweging van zijn tijd én van de onze.

Rebelse Trots 
CBK Zuidoost toont de zwarte feministische golf in de jaren ’80 in Amsterdam in de tentoonstelling Rebelse Trots van Patricia Kaersenhout. In Rebelse Trots staat het verhaal van Christina centraal; een zwarte vrouw die in de 18e eeuw als bediende in Amsterdam werkte en zich verzette tegen haar onderdrukkers. Rebelse trots geeft Christina een gezicht en vermengt haar verhaal met de verhalen van negen vrouwen die onder meer deel uitmaakten van emancipatiebewegingen als Flamboyant en Zami in de jaren ’80.

Vrouwen die meedoen aan het project zijn: Gloria Wekker, Alem Desta, Julia da Lima, Mercedes Zandwijken, Cisca Pattipilohy, Ernestine Comvalius, Philomena Essed, Hellen Gill en Mavis Carrilho. Kaersenhout maakte portretdoeken op stof, geïnspireerd door Afrikaanse portretdoeken, die worden gemaakt bij belangrijke gebeurtenissen. In plaats van druktechniek zijn de portretten uitgewerkt met geappliqueerde kraaltjes. Ook zijn er twee films te zien die het gereconstrueerde levensverhaal van Christina koppelen aan de persoonlijke verhalen van de vrouwen.

Het programma start om 16.00 uur. We starten met een van de films uit de tentoonstelling. Daarna is er een artisttalk met kunstenaar Patricia Kaersenhout waarin zij vertelt over de totstandkoming van dit interdisciplinair kunstproject. Er is gelegenheid om vragen te stellen. Aansluitend vindt er een borrel plaats tot 18.00 uur.

Talentvolle theatermakers
Kunstenaars nemen geen genoegen met de stand van zaken, maar willen vernieuwing, verandering en vooruitgang. Het zijn dus rebellen pur sang. Een nieuwe generatie choreografen en theatermakers werkt tijdens Cultuurlijn 1102 samen met aanstormend talent binnen de kunstdisciplines Dans en Poëzie/Spoken Word.

Veelbelovende performers die zich nu al hebben bewezen! Zo stonden ze op gerenommeerde festivals als Black Magic Woman en Amsterdam Fringe Festival en waren ze te zien bij het populaire tv- programma So You Think You Can Dance.

Een zinderend programma dus in het Bijlmer Parktheater in samenwerking met Krater Art & Community waarin woorden, choreografieën, verandering en daadkracht op een bijzondere wijze worden verbonden. Na afloop een Q & A waarbij moderator Mahutin Awunou met de choreografen en theatermakers in gesprek gaat over het thema Urban Rebels.

Het programma in het Bijlmer Parktheater start om 20.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Er is een cateraar aanwezig die diverse hapjes aanbiedt. De volgende voorstellingen worden gespeeld:

ILD/ HUMANITY/ dansvoorstelling
‘Luister naar jezelf en hou je niet in. Niet denken maar doen!’
Choreografie: Mwana Ellis & Dania Sorhaindo
Cast: Minoesch Brusorio, Shadia Rufai, Jay Vaarhold, Marilyn van Ommeren

PUNT!/ RE/ CON/NECT/ multidisciplinaire theatervoorstelling
‘Een nieuw begin, in verbinding met alles wat er is. Wat als jouw persoonlijke blik op hoe de wereld zou moeten zijn, niet is wat je ziet? Wat betekent RECONNECT dan?’
Producent: Krater Art & Community
Begeleiding & eindregie: Milone Reigman
Begeleiding & Choreografie: Enver Liesdek & Carl Refos
Cast: Jason de Vries, Nadira Jansen, Eva Beeldsnijder, Marly & Gershwin Bonevacia, Mwana Ellis, Cherelva Menig, Merci Maduro, Quincy Hendriks
Techniek: Ingeborg Slaats

DIVERSE UNITY/ dansvoorstelling
‘Wat als je als jongen verwaarloosd bent, omringd door powerful ladies die je naar de duistere kant willen brengen? En wat als de rollen worden omgedraaid en jij hen onverwacht naar het licht leidt?’
Choreografie: Rachied Belfor, Etienne Groeneveld, Merci Maduro
Cast: Lisa Jumbo, Tyiesha Tese, Dante Queely, Chivano De mee, Stephanie Overeem, Georgina Jap-a-joe, Hendriëtte van Gom, Merci Maduro

Kaartverkoop
Cultuurlijn 1102 biedt de volgende combinatie tickets aan:

Combi 1: Imagine IC/CBK Zuidoost (inclusief lunch en borrel) € 10,00
Combi 1: Imagine IC/CBK Zuidoost voor studenten en zzp’ers
(inclusief lunch en borrel)       € 5,00

Combi 2: CBK Zuidoost/Bijlmer Parktheater (inclusief borrel)  € 11,00

Combi 3: Imagine IC/CBK Zuidoost/Bijlmer Parktheater
(inclusief lunch en borrel)        € 21,00
Combi 3: Imagine IC/CBK Zuidoost/Bijlmer Parktheater
voor studenten en zzp’ers (inclusief lunch en borrel)    € 16,00

Bestel hier uw combinatie tickets, die uitsluitend verkrijgbaar zijn via het Bijlmer Parktheater.

Cultuurlijn 1102 is een samenwerking tussen de drie grootste culturele instellingen in Amsterdam Zuidoost en verwijst naar het postcodegebied waarin deze zich bevinden. Op de hoogte blijven? Volg Cultuurlijn 1102 op Facebook.