Tijdens 24H Zuidoost bieden OBA Bijlmerplein en Imagine IC activiteiten aan rondom het programma "Herdenken op Gevoel: 25 jaar Bijlmervliegramp". Om 15:00 start een geluidswandeling door de Bijlmer en ‘de boom die alles zag’, uitgevoerd door Sound Track City. Voor de wandeling:  Verzamelen om 14.45 onder aan de roltrap van Metrohalte Kraaiennest.

Na de wandeling organiseren we een aflevering van Gespreksstof. In Gespreksstof, het tweede deel van de serie over de Bijlmervliegramp praten journalisten, voordrachtskunstenaars en bewoners over hoe de Bijlmerramp hun werk en hun leven heeft beïnvloed. Zij lezen en dragen voor uit eigen werk of uit het werk van anderen. Indringende verhalen die 25 jaar later niet alleen de ramp herdenken maar ook de emoties, het verdriet, de pijn, de machteloosheid weergeven, maar meer nog de rauwe strijdbaarheid laten zien die zo eigen is voor de Bijlmer.

Presentatie: Noraly Beyer

In het literaire evenement voordrachten van:

Felix Burleson/ acteur, theatermaker
Felix Burleson leest het verhaal Going Down, Going Down uit de verhalenbundel Paranam van schrijver Michiel van Kempen

Vincent Dekker/ journalist, schrijver
Vincent Dekker hield zich na de ramp vooral bezig met de route die de EL AL Boeing had gevlogen en ontdekte dat de radarbeelden verschilden met wat ooggetuigen verklaarden. 'Ik zag daarin een sterk bewijs dat er zaken verdraaid waren’. In 1994 schreef hij het boek: Going Down, Going Down, waarin hij feiten boven water haalde, die volgens hem, door de autoriteiten verzwegen werden.

Usha Marhé / journalist, schrijfster
Ten tijde van de ramp woonde Usha Marhe in de flat Kouwenoord en zag op haar balkon hoe het vliegtuig bij Kruitberg neerstortte. Zij leest voor uit de artikelen over de ramp die zij voor de Groene Amsterdammer schreef en waarvoor zij in 1993 werd genomineerd voor de ADO-mediaprijs.

Mavis Klaverweide/ voordrachtskunstenares
Mavis Klaverweide leest uit de verhalenbundel Prani mi Baka, plant mij opnieuw het gedicht Rondom de boom die alles zag van Margo Morrison, een dichteres uit Amsterdam zuidoost.

Gershwin Bonevacia/ dichter
Gershwin Bonevacia draagt een gedicht voor, met daarin inzichten van een jonge man die na de Bijlmervliegramp geboren is.

Koor Pasensi Famiri
Pasensi Famiri brengt troostliederen.

Blazers trio: Clide Esseboom, Cedric Esseboom & Bryan Westhout.
Voor het eerst zal de speciaal in 1992 geschreven compositie van Rudy Bedacht ter herdenking aan de Bijlmervliegramp ten gehore worden gebracht.

Lees, luister en praat mee!
We starten om 17:00 
Locatie: Imagine IC & OBA op het Bijlmerplein 393.
Een kaartje voor gespreksstof is eur 5,-  (dit is inclusief een drankje en een hapje). 

Wil je zeker zijn van een plekje bij Gespreksstof, reserveer dan vast door een mail te sturen naar bijlmerplein@oba.nl.

voor meer info. kunt u terecht op de website van Iamsterdam: https://www.iamsterdam.com/nl/op-bezoek/activiteiten-en-excursies/excurs...