Opening 12 maart

Op donderdag 12 maart 2015 opende bij Imagine IC de tentoonstelling Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost. In Bijlmer Meer delen mensen die wonen en werken in Zuidoost uit eigen huis en eigen herinnering spullen en verhalen over de buurt.

'Bijlmer Meerders' Charro Mauricio, Tom Wiltkamp en Willem van der Steen hadden elk hun eigen verrassende bijdrage in de Vitrine zetten, voordat deze werd gesloten. Charro Mauricio is bokser, dj en jongerenwerker; Tom Wiltkamp was tot voor kort voorzitter van de Historische Kring Driemond; Willem van der Steen werkt al jaren bij Rochdale. Imagine IC-ers Danielle Kuyten (projectleider) en Marlous Willemsen (directeur) vertelden over de aanpak van dit participatief verzamelproject. Urwin Vyent (bestuurscommissie Amsterdam Zuidoost) lichtte toe waarom juist Imagine IC het project mocht uitvoeren. Presentatie was in handen van Diana Matroos (bekend van radizonder BNR).

Bijlmer tot Driemond
Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost is de vaste opstelling van de collectie van Imagine IC én van een nieuwe archiefcollectie van de buurt. Bewoners van de Bijlmer tot Driemond, en medewerkers van ING tot Rochdale brengen verhalen, gewoontes en archieven in over de Bijlmer als icoon.

Meer dan je denkt
Of je er nu woont, werkt of liever nooit komt, je hebt een beeld van de Bijlmer. Maar de Bijlmer is altijd meer dan je denkt! Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost vertelt in ruim 60 items over oude dorpen, polders en beton.

Wapenfeit
Diana Matroos, nieuwspresentatrice van RTL4 en bekend van BNR, presenteerde het programma. Zij interviewde verschillende mensen die Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost mede hebben gemaakt.
Tot slot trad Zuidoost rapgroep op met het nummer Wapenfeit.

Zie een fotoverslag van de opening hier

 

Dag van de 1000 Culturen 2015

Het verhaal van Jetty Mathurin
Op 6 september 2014 organiseerde Imagine IC een speciale bijeenkomst op de Dag van de 1000 Culturen. Deze dag is de jaarlijkse opening van het culturele seizoen van Zuidoost. Bijna 50 mensen brachten op die dag een plastic-tasjesarchief van Zuidoost bij elkaar. Waarom plastic tasjes? Iedereen heeft ze in huis. Niemand aarzelt ze weg te geven. En ieders verzameling zegt heel veel over hem zelf en de buurt. Veel zakjes van de markt? Van de Lidl? Van ver? Je tasjes vertellen je verhaal.
Niemand minder dan Jetty Mathurin presenteerde de verzamel-onderneming. Zelf bracht zij een tasje in van Zeeman. Die zijn intussen niet meer te krijgen. Maar Jetty’s tas blijft voor velen voor altijd herinneren aan haar ‘Tante’-act.