Archief in actie!

Op 8 oktober 2018 organiseerde Imagine IC en het Stadsarchief Amsterdam in De Bazel het seminar Archief in Actie!

Archief in Actie! verkent de verwachtingen die activisten hebben van archieven en vice versa.

Stefan Dickers, de archivaris van het Bishopsgate Institute, treedt op als sleutelspreker. Het Bishopsgate Institute herbergt een archief van de arbeidersbeweging. Het is gevestigd in Oost-Londen, waar fabrieksarbeiders van de stad en het platteland in de 20e eeuw werden afgelost door arbeiders uit vooral Zuid-Azië. Persoonlijk is Dickers in de LHBTQ-beweging geïnteresseerd. In de afgelopen jaren heeft hij de focus van het archief hiermee verbreed. Of verlegd? De beide belangen c.q. belangstellingen staan in participatieve zin soms op gespannen voet met elkaar.

Veel archieven richten zich op de (digitale) documentatie van de samenleving. Activisten vertellen het verhaal daarvan op het scherp van de snede. Zij brengen het archief bovendien een publicitair aantrekkelijke aanwinst. Maar wat hebben de activisten aan het archief? Wint hun beweging in het archief aan duurzame betekenis? Of wat zoeken ze er nog meer? Archief in Actie! onderzoekt de mogelijkheden en de grenzen van de actie-archief-samenwerking.

Nermin Elsherif (UvA) zal hierover een column uitspreken. Zij deed in Cairo onderzoek naar de “social media archieven” van de activisten van het Tahrir-plein en zal zich hardop afvragen hoe waar deze vluchtige documentatie het beste wordt bewaard.

In de middag staan er drie gespreksrondes op de rol over de spanningen tussen professionele ethiek en het engagement van de archivaris én de activist. Hieraan nemen naast Imagine IC en het Stadsarchief Amsterdam ook deel: Sandra Vacca van het documentatiecentrum en museum over migratie in Duitsland (DoMID, Keulen); Jessy de Abreu / Mitchell Esajas van The Black Archives (Amsterdam) en de Maagdenhuisbezetters van 2015.

Met dank aan het AFK, Stadsdeel Zuidoost, Het BankGiro Loterij Fonds, VSBfonds en 50 jaar Bijlmer. 

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

Activisme

Perez Jong Loy: de man achter de ’1873’-button

Onze interventie in de Vitrine over Perez Jong Loy is verlengd tot en met februari 2022! Perez was een activist die op verschillende terreinen zich verroerde. Onvermoeibaar zette Jong Loy zich met zijn Vereniging Opo Kondreman (Sta op medebewoners) in om de slavernijgeschiedenis in Nederland zichtbaar te maken.
Verzet in de 50-jarige Bijlmer

Activisme

Fotoverslag Stadsgevoel #4 Verzet in de 50-jarige Bijlmer

Stadsgevoel #4: Zit verzet ook in jou?
Diversen

Activisme

Stadsgevoel #4: Zit verzet ook in jou?

Vinger.nl spreekt bij Parkeergarage Kempering
Kempering: Modern Monument

Activisme

Vinger.nl spreekt bij Parkeergarage Kempering