‘Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost’ is een tentoonstelling en een buurtarchief over Amsterdam Zuidoost, bijeen gebracht door mensen uit de buurt. In de tentoonstelling presenteren zij hun archieven en objecten naast items uit de beeld- en geluidscollectie van Imagine IC en bruiklenen van het ING bedrijfsarchief, Museum Vrolik, het Ajax Museum en het Stadsarchief Amsterdam. De tentoonstelling is te zien op de boekenvloer van het huis dat Imagine IC deelt met de openbare bibliotheek Bijlmer-centrum. Bekijk hier de openingstijden


Spullen en verhalen over de Bijlmer
Bijlmer Meer zoekt en vertelt vele verhalen van de Bijlmer. Of je er nou woont, werkt of liever nooit komt, er zijn er altijd meer dan jij kent. De Bijlmer is een stad van de toekomst of een getto. Een multiculturele modelwijk of een vestigingslocatie van grote bedrijven. Een ramp-plek of een idyllische polder. De Bijlmer is bovendien het centrum van een stadsdeel dat groter is dan deze buurt. Beelden van de Bijlmer kleuren ook Driemond of Gaasperdam. Tegelijkertijd worden uit deze buurten weer andere beelden naast die van de Bijlmer gelegd.  In Bijlmer Meer delen mensen uit heel Zuidoost hun herinneringen en ervaringen in het stadsdeel. Hun verhalen raken ook aan grote geschiedenissen als die van het slavernijverleden, de Bijlmerramp, de industrialisering of de inpoldering.

Een tentoonstelling in beweging
Bijlmer Meer zal eigenlijk nooit af zijn. Nieuwe verhalen zeggen steeds nieuwe dingen over de oude. En steeds worden nieuwe oude verhalen ontdekt. Daarom zal  de tentoonstelling steeds veranderen: mooie nieuwe aanwinsten zullen op de plek komen van verhalen en spullen die al een tijd te zien waren.

Participatief Archief 
In grotere en kleinere bijeenkomsten praten deelnemers van Bijlmer Meer over hun dagelijks leven. Over tradities die van ver zijn meegenomen of ter plaatse zijn geboren. Over gewoontes en geluiden. Herinneringen en emoties. Over hoe het vroeger was en nu. Onder de deelnemers zijn jongeren, ambtenaren, activisten, heemkundigen, theatermakers en ondernemers. In de gesprekken, komen archieven en objecten in beeld voor de verzameling Bijlmer Meer en wordt de voortgang van het project gemonitord. Interesse om zelf ook deel te nemen aan onze bijeenkomsten of heeft u zelf een verhaal kijk dan even op de participatie pagina voor meer informatie.