Op 4 oktober 1992 stortte een El-Al vrachtvliegtuig neer op de flats Groeneveen en Kruitberg in Amsterdam zuidoost. Bij deze vliegramp kwamen minstens 43 mensen om en raakten velen gewond. Elk jaar wordt deze gebeurtenis en haar slachtoffers, herdacht bij ‘De boom die alles zag’, onderdeel van Het Groeiend Monument.

Imagine IC organiseert 25 jaar na de vliegramp een serie ‘Herdenken op Gevoel’: een participatief samengestelde, reizende expositie met begeleidende activiteiten en een educatief programma.

De speciaal voor deze gelegenheid gemaakte reportage (30 minuten) van het geschiedenis programma Andere Tijden van de NTR/VPRO zal worden vertoond op 27 oktober.

De Bijlmerramp, nu 25 jaar geleden, liet in de levens van hen die de vliegtuigramp overleefden diepe sporen na. Ook bij de mensen die meteen hulp verleenden. In Andere Tijden komen zij aan het woord. Over leven, overleven en herdenken.

Na de vertoning van de reportage zullen regisseur/eindredacteur Andere Tijden Godfried van Run en documentairemakers Patrick Dorder en Neske Beks praten over het hoe en waarom vastleggen van historische kwesties.

Wat is het belang van het vastleggen van historische kwesties en welke keuzes maak je daarbij? Hoe leg je emoties vast? En hoe ga je daarbij te werk? Wat is de rol en de taak van de media als het gaat om het vastleggen van emotie (als erfgoed)?

Het gesprek zal worden geleid door Noraly Beyer.

Wil je erbij zijn? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar info@imagineic.nl o.v.v. Gespreksstof Andere Tijden.

Het programma:

17:00 – 17:30: Inloop met snack

17:30 – 17:40: Welkom en introductie Marlous Willemsen, directeur Imagine IC

17: 40 – 17:45: Inleiding programma en voorstellen documentairemakers Neske Beks & Patrick Dorder

17:45 – 18: 15: Vertoning reportage Andere Tijden (30 minuten)

18: 15 – 18: 25: Korte introductie & interview regisseur/eindredacteur Godfried van Run, Andere Tijden                 

18:25 – 18:35: Introductie gesprek met documentairemakers Neske Beks & Patrick Dorder 

18:35 - 18:55: Paneldiscussie over keuzes maken en hoe je emoties vastlegt.  We zijn ook benieuwd hoe jij daarover denkt.

18:55 – 19:00: Afsluiting