Imagine IC is een museum én een archief. In het hart van de Bijlmer wonen we met de OBA samen in een groots en spiksplinternieuw huis. Hier staat onze Vitrine van Zuidoost. Vanuit Zuidoost update Imagine IC de stedelijke collecties. Want de onderwerpen, objecten, verhalen en emoties uit óns centrum van Amsterdam zijn van betekenis voor de héle stad. Tijdens museumnacht kan je bij ons verschillende tentoonstellingen bekijken en meedoen aan events. Zo is ons buurtarchief op dit moment uitgebreid met een tentoonstelling vol persoonlijke herinneringen en aandenkens aan de Bijlmervliegramp. Ook beleef je bij ons tijdens de Museumn8 actuele Ghanese cultuur en Amsterdamse moslimhuwelijken. Verder kan je de hele avond genieten van de sounds van DJ Charro en Ghanese streetbites. Imagine IC: Erfgoed up to date!

Tentoonstellingen

Tijdens de Museumnacht kan je bij Imagine IC drie tijdelijke tentoonstellingen bekijken en een bezoek brengen aan de vaste collectie Bijlmer Meer: Vitrine van Zuidoost. Bij de tijdelijke tentoonstelling Herdenken op gevoel organiseren wij tijdens Museumnacht ook een rondleiding.

Tentoonstelling Ghana Thuis In Ghana thuis presenteren zes mensen hun persoonlijke emoties bij de dingen die zij uit de collecties van hun eigen leven en het Tropenmuseum kozen ‘van thuis’.

Tentoonstelling Trouwen voor Allah - persoonlijke verhalen van bekeerlingen Bekeerd tot de islam? Dat is zeker omdat je getrouwd bent met een moslim! Vaak klopt deze aanname niet. Veel bekeerlingen zijn single en er zijn meer redenen om interesse te krijgen in de islam. Hoe zit het dan wel? Een partner vinden na je bekering, hoe pak je dat aan? Wat als je al een partner hebt, en je dan pas bekeert?

Tentoonstelling Herdenken op gevoel - archieven van 25 jaar Bijlmervliegramp (met rondleiding) In de tentoonstelling Herdenken op Gevoel presenteert Imagine IC geen nieuwe informatie over de ramp, maar persoonlijke verhalen en voorwerpen van getroffenen en betrokkenen. Kom tijdens de Museumnacht langs en krijg een rondleiding van de makers van de tentoonstelling. Zij maken je wegwijs in deze expositie We willen ook weten: hoe raakt de Bijlmervliegramp jou?

Tijden rondleiding: 
19:00-02:00 (rondleidingen op het halve uur tot middernacht)

Bijlmer Meer: Vitrine van Zuidoost Neem ook een kijkje bij onze vaste collectie, Bijlmer Meer: Vitrine van Zuidoost. De Bijlmer is altijd anders dan je denkt! Bekijk het buurtarchief eens tijdens de nacht!

Evenementen

Tijdens de Museumnacht kun je bij Imagine IC meewerken aan het allergrootste broekzakarchief van Amsterdam! Wij verzamelen foto’s, films, vlogs, chats en meer over de nieuwste culturele trends die jongeren Amsterdam te bieden hebben. Kom in de Museumnacht langs en deel met ons de files in jouw eigen broekzakarchief. Je broekzakarchief is het privé-archief in je broekzak (of handtas), gemaakt met je smartphone en toegankelijk via je smartphone. In de N8 zoomt Imagine IC met jou graag in op je files over actuele beautytrends en over eigentijdse huwelijksrituelen. Rond deze thema’s organiseren wij tijdens de Museumnacht onderstaande events: 

Event: Trend-talk Chemical Beauty? - Talk
Waar liggen de grenzen van de schoonheidsidealen? Discussieer mee met de experts op het gebied van beauty, vlogging en activisme. Hoe ver ga jij? Bleek jij je tanden? Of zelfs je huid? Overweeg je permanente make-up of ga je liever all-natural? Je kan ter plekke een MuseumN8 souvenir laten zetten: een fake nail met het Imagine IC logo!

Luister naar de paneltalks! Onder leiding van activiste Janice Deul worden schoonheidsidealen besproken en geanalyseerd. Zij gaat o.a. in gesprek met verschillende beautybloggers en vloggers, en politicoloog/journalist Robin van Wechem, schrijfster van het boek Het antirimpelcomplex.

Mensen stappen steeds makkelijker naar de plastische chirurg voor aanpassingen in het uiterlijk, maar waarom? Waar liggen voor jou de grenzen: bij extensions, nepnagels, wenkbrauwtattoos, tanning of skin whitening? En moeten we deze schoonheidsidealen bevechten zoals sommige activisten doen? Kan je doorslaan in zowel de aanpassingen van je geboren uiterlijk als in going all natural?

Imagine IC vraagt zich ook af of jij deze trends bijhoudt, bijvoorbeeld in de vorm van printscreens of instagram. Deel jouw foto’s, printscreens of favoriete social media pagina waar jij je idealen bijhoudt en draag bij aan ons broekzakarchief.

Tijden:
20:00 - 20:30 uur
22:00 - 22:30 uur
 

Event: Fake Nails for Real People - InHouse nagelstudio
Terwijl je luistert naar de interessante talks waarin het schoonheidsideaal onder de loep wordt genomen, kan je in onze in-house studio een speciale Imagine IC x Jelo's Nails nepnagel laten zetten bij Amsterdam Zuidoost based nagelstyliste Jerreline Hanson. Neem meteen een selfie en stuur deze door naar ons broekzakarchief!

Tijden:
19:30 - 00:00 uur

Event: Sneakpreview documentaire Trouwen voor Allah - Film en Talk
Bekijk de sneakpeak van de documentaire Trouwen voor Allah als een van de eerste! In de documentaire “Trouwen voor Allah – persoonlijke verhalen van bekeerlingen’ vertelt een diverse groep mannen en vrouwen openhartig over hun leven op gebied van partnerkeuze en huwelijk. Een partner vinden na je bekering, hoe pak je dat aan? Wat als je al een partner hebt, en je dan pas bekeert? Wat is ‘halal’ dating en wat komt er eigenlijk kijken bij een islamitisch huwelijk? Kom kijken en luisteren naar hoe het is om ’verliefd-verloofd-getrouwd’ opnieuw uit te vinden nadat je ervoor gekozen hebt om voortaan als moslim door het leven te gaan.

Vooraf aan de documentaire zal er een Q&A zijn met de filmmakers Vanessa Vroon-Najem en Wendy van Wilgenburg, en zal er ruimte zijn voor discussie onder begeleiding van Spoken Word artist MC Gikkels. Nu kan je hen alles vragen waar je mee zit of wat je interessant vindt aan dit onderwerp.

Imagine IC is ook geïnteresseerd in de woorden en het taalgebruik die een rode draad vormen binnen het islamitische huwelijk. Wij nodigen de MuseumN8 bezoekers uit om zich te laten inspireren door de tentoonstelling en documentaire en bij te dragen aan het ‘moslimhuwelijkswoordenboek’. Wat doet taal met jou en wat doe jij met taal? MC Gikkels begeleidt je door de wereld van taal door middel van de kracht van spoken word. Draag bij aan ons cultureel erfgoed!

Tijden: 
20:30 - 20:40 uur    Q&A met de makers
20:45 - 21:40 uur    Sneakpreview
21:40 - 21:55 uur    Woordenquiz met MC Gikkels
22:30             uur      Woordenquiz met MC Gikkels

19:00 - 02:00 uur    Laat je woorden achter!

Event: Portretten van Trouwen voor Allah – Film
Bekijk de persoonlijke portretten  van Trouwen voor Allah op groot doek. Hoe vind je als bekeerde moslim een partner en hoe trouw je dan? Wat als je al een relatie hebt en je dan bekeert? Een diverse groep mannen en vrouwen gaat openhartig in op deze vragen.

Tijden: 
19:00 - 20:30 uur
22:00 - 22:30 uur
23:00 - 02:00 uur

Event: Henna en 'Men'na (v/m) - InHouse studio
Terwijl je de documentaire Trouwen voor Allah bekijkt, meeluistert naar de Q&A of geniet van de spoken word performance, kan je ook je handen laten omtoveren tot ware henna-kunstwerken. Wil je traditionele henna of liever een moderne variant? Ga je all-out of houd je het bescheiden? Relax and sitback terwijl je versierd wordt met cultureel erfgoed. En het is natuurlijk niet alleen voor de vrouwen, ook mannen en gender neutrale mensen zijn van harte welkom om versierd te worden.

Tijden: 
20:00 - 00:00 uur

 

 Koop hier je ticket voor Museumnacht 2017!