27 Sep

Imagine IC 20 jaar: Feest met Akwasi en vele anderen

Imagine IC wordt 20! Op 27 september 2019 vieren we dit rond de opening van de nieuwe Vitrine van Zuidoost. De opening wordt verricht door niemand minder dan Akwasi en de stadsdeelvoorzitter van Zuidoost, Tanja Jadnanansing. Met de hele buurt, onze partners en met oude en nieuwe vrienden kijken we terug op 20 jaar eigentijds erfgoedwerk. Met verrassende performances halen we herinneringen op aan highlights. Onze gastvrouw is theateractrice, regisseur en voormalig nieuwslezer van het NOS Journaal Noraly Beyer.

Lees meer »
24 Oct

Black Achievement Month: Gespreksstof Saya en koto: lagen van stof en van tijd

Speciale aflevering in de reeks Gespreksstof, gecombineerd met een bezoek aan de tentoonstelling Saya en koto, lagen van stof en van tijd. In de serie Gespreksstof staan we stil bij dingen in het dagelijks leven, om daar samen meer betekenis aan te geven. In onze Black Achievement aflevering staan de geschiedenis en actualiteit van saya’s en koto’s centraal. Welke verhalen vertellen deze Caribische drachten? We onderzoeken uiteenlopende kijken op hun geschiedenis — die mensen inspireert, interesseert of irriteert. Hoe willen we dit erfgoed waarderen en levend houden? En wie zijn ‘we’? Bij dit gesprek serveren we snacks en sap. Inloop: 19:30 uur. Bijlmerplein 393, 1102 DK, Amsterdam.

11 Nov

Imagine IC 20 jaar: jubileumseminar

We gaan praten over luisteren en het belang daarvan in participatief erfgoedwerk en een democratische samenleving. Met onder anderen Leah Bassel (VK, The Politics of Listening, Possibilities and Challenges for Democratic Life). Het wordt een dag vol dromen en twijfels, ervaringen en expertise en een spannend workshopaanbod. Kom en oefen actief je luistervaardigheid! Binnenkort meer informatie over het reserveren van kaarten.

11 Nov

Saya en koto: lagen van stof en van tijd

[dagenlijk t/m 11 november 2019] Op zon- en feestdagen dragen veel mensen in Amsterdam Zuidoost hun Sunday best. Vrouwen zie je hier veelvuldig in Caribische snit: een saya of koto. Dit zijn niet zomaar drachten. Ze zijn het resultaat van stoffen kiezen, patroontekenen, naaien, stijven, vouwen en spelden. En ze communiceren aan iedereen die de draagster ziet hoe zij zich erin voelt. Ook vertellen de drachten over familiegeschiedenissen. Sommige rokken en bijbehorende kledingstukken worden al generaties lang doorgegeven en zijn met hun eigenaren de oceaan overgestoken. Hier aangekomen maken de Surinaamse koto en Antilliaanse saya ook nieuwe fans en inspireren ze hedendaagse ontwerpers.Tegelijkertijd wordt er stevig gedebatteerd. Wat is bijvoorbeeld het belang van tradities en wat zijn de grenzen van vernieuwing? Ook de koloniale ontstaansgeschiedenis van de kledingstukken roept uiteenlopende emoties op. De vraag is hoe we dit erfgoed willen waarderen en levend houden. En ook: wie zijn ‘we’? Het RCMC en Imagine IC gaan in de tentoonstelling met draagsters en (nog-)niet-draagsters van saya’s en koto’s op zoek naar hun betekenissen en rituelen. We doen dat met de Antilliaans-Surinaamse collectie van Rita Maasdamme als vertrekpunt. Maar voor onze collecties zijn we ook in best Sundays dresses van elders geïnteresseerd.

Lees meer »
31 Dec

Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost

[doorlopend, in OBA Imagine IC] In het buurtarchief Bijlmer Meer brengen mensen die wonen en werken in Zuidoost een verzameling bijeen over hun dagelijks leven. Samen leggen we oude en nieuwe tijdslagen van de buurt bloot. We vertellen niet alleen hoe het hier vroeger was, maar presenteren ook bijzonder gewone dingen en herinneringen anno nu. Deze Vitrine van Zuidoost vertelt verhalen die je kent en herkent – en meer. Ze gaan over vogels, bewonersacties, de Bijlmerramp, het slavernijverleden of de HEMA. Hoe? Kies een archiefstuk of een object dat je opvalt. Of trek een lade open. Jouw verhaal begint waar jij wilt. Van daaruit kun je de zwarte stippellijnen volgen. Gaat het zoals je dacht?Of kan de buurt je verrassen?

Lees meer »

Blijf op de hoogte