16 May

Gefeliciteerd, lieve OBA

[dagelijks t/m 16 mei 2019 in OBA Imagine IC] De OBA is dit jaar 100! En bovendien al 50 jaar actief in Zuidoost. Vanaf 1969 reed de bibliotheekbus door de nieuwbouw van de Bijlmermeer en naar het nabijgelegen Driemond. Een vaste vestiging volgde in 1970, in het zogenaamde aanloopcentrum, op de plek van de huidige Vogeltjeswei. Deze bieb vond een formule uit die nog steeds uitstekend werkt: ze stond niet op zichzelf, maar was deel van een cultureel centrum, het Bijlmerhuis. In het hart van de buurt werken de OBA en Imagine IC nu samen aan een eigentijds Bijlmerhuis. Een huis met een lange geschiedenis – die Imagine IC vertelt als verjaardagscadeau voor de OBA. Lang zal ze leven!

Lees meer »
16 May

Verzamelen bij de koffie! Thema V: Opvoeden (in OBA Reigersbos)

Imagine IC organiseert een regelmatig koffiemoment voor ouderen uit de buurt. We horen graag alles over uw leven in Zuidoost. Met uw herinneringen breiden we ons buurtarchief uit. Dit keer in OBA Reigersbos (Rossumplein 1, 1106 AX Amsterdam). Aanmelden en meer informatie: Jules Rijssen 020-4894866 (Imagine IC) of Inge Hulst 0653814347 (OBA).

23 May

Gespreksstof: Chemical Beauty

In Gespreksstof gaan we live met hen en de tentoonstellingsmaker in gesprek over de grenzen van schoonheid en hoe ver men kan of wil gaan voor het behalen van een schoonheidsideaal. Ook spreken ze over de tegen-beweging, de zogenoemde naturalista’s. Waar ligt bijvoorbeeld de grens tussen natural  en chemical? Bij make-up, nepnagels, crèmes, cosmetische ingrepen, filler of verkleiningen. Help je moeder natuur niet een handje door bepaalde dingen te gebruiken of aan te passen? Maar ook spreken ze over de politieke kant van de cosmetica wereld. Vrouwen worden geacht aan bepaalde waarden te voldoen, die komen uit een door marketing gestuurde politieke wereld. Hoe geven wij hier gehoor aan? Imagine IC en OBA organiseren op 23 mei 2019 een Gespreksstof om met influencers en de Chemical Beauty? tentoonstellingsmaker Roberto Luis Martins live in gesprek te gaan over dit onderwerp. In Gespreksstof geven we meer betekenis aan het dagelijks leven, bij een hapje en een drankje.

Lees meer »
31 Dec

Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost

[doorlopend, in OBA Imagine IC] In het buurtarchief Bijlmer Meer brengen mensen die wonen en werken in Zuidoost een verzameling bijeen over hun dagelijks leven. Samen leggen we oude en nieuwe tijdslagen van de buurt bloot. We vertellen niet alleen hoe het hier vroeger was, maar presenteren ook bijzonder gewone dingen en herinneringen anno nu. Deze Vitrine van Zuidoost vertelt verhalen die je kent en herkent – en meer. Ze gaan over vogels, bewonersacties, de Bijlmerramp, het slavernijverleden of de HEMA. Hoe? Kies een archiefstuk of een object dat je opvalt. Of trek een lade open. Jouw verhaal begint waar jij wilt. Van daaruit kun je de zwarte stippellijnen volgen. Gaat het zoals je dacht?Of kan de buurt je verrassen?

Lees meer »

Blijf op de hoogte