Het Cultuurplatform Zuidoost is een netwerk van culturele instellingen in Amsterdam Zuidoost, een gezamenlijk initiatief van Stadsdeel Amsterdam Zuidoost en lokale culturele organisaties. Het platform is bedoeld voor vertegenwoordigers van alle culturele instellingen in het stadsdeel. Als netwerk achter de schermen faciliteert Cultuurplatform Zuidoost de samenwerking en zichtbaarheid van de culturele sector van Amsterdam Zuidoost.

Op 27 februari 2018 vond een verkiezingsdebat plaats met de titel ‘Zuidoost: een buurt midden in de stad? Dit was georganiseerd vanuit het Cultuurplatform.
Het debat was – met een bezetting door niet minder dan 9 partijen en een volle grote zaal van het Bijlmer Parktheater – een succes. Wethouder en SP-lijsttrekker Laurens Ivens beet het spits af door te stellen: ‘Wat geweldig dat er in Zuidoost nu zo’n écht groot verkiezingsdebat wordt georganiseerd. Een primeur voor mij – en voor de stad.’

De verschillende partijen pitchten hoe ze vanuit het centrum straks de vingers aan de pols van een buurt als de Bijlmer gaan houden. Hoe en met wie willen ze ervoor zorgen dat iedereen in Zuidoost goed werk heeft? Dat bij alle stedelijke vernieuwing de buurt voor iedereen prettig bewoonbaar blijft? En dat in de uitdijende stad cultuur DOOR Zuidoost geborgd wordt en versterkt, ook om als partner op te kunnen treden van centraal-stedelijke instellingen die interesse hebben om buiten de ring te gaan mee-programmeren.

Het Cultuurplatform heeft aan het einde van ons debat alle partijen weten te verbinden aan een pact: zij committeerden zich aan het plan om een vast percentage van de vastgoedinvesteringen in Zuidoost ten gunste te brengen aan cultuurmakers gevestigd IN Zuidoost – zoals de partners van het Cultuurplatform.

Over dit debat verscheen een stuk in Het Parool.

foto: v.l.n.r. presentatrice Nicole Terborg, Bijlmer Parktheater directeur Ernestine Comvalius, CBK Zuidoost directeur Annet Zondervan en Imagine IC directeur Marlous Willemsen.